05/11/2015

Druge Šanse nakon raka dojke.

  • Dramatične akcije koje prate ovaj veliki poziv za buđenje.
od Christine Relf


Kada pričate sa ženama koje su napravila značajne promene posle karcinoma dojke, slične priče isplivaju. Često čujete fraze kao "Naučila sam da postavim sebe na prvo mesto",
i "Ovo je bila moja druga šansa" i "Na tebi je da odlučis šta ćes da radiš sa svojim životom." Iako je normalno da niko ne želi dijagnozu kancera, iskustvo žena je kada ih snađe kancer one se okrenu onome što stvarno ima vrednost u životu i to iskustvo im daje drugačiji pogled na svet.

Ironično, kada su najslabije emotivno i fizički - nakon operacije, hemoterapije i radioterapije, u strahu za svoj život i u borbi preživljavanja - neke žene ostvare velike promene u svom životu. To iskustvo blizu smrti koje im daje snagu da urade ono o čemu su uvek sanjale, ali nikada nisu mislile mogućim. Ili u nekim slučajevima, kancer ih je stavio u dodir sa ambicijama i željama koje nikada nisu znale da imaju.

Priča koja ostavlja bez daha

Niko nikada nije rekao da je pravljanje velikih životnih promena lagano. Anne-Mary veruje da su promene koje je ona napravila bile neophodne za njen opstanak. "Kada sam u početku dobila dijagnozu raka dojke u 2005. god. moj tadašnji muž - koji je bio doktor - smatrao me je već mrtvom. Ali ja sam htela da živim! Shvatila sam da mi jednostavno nije dao potporu koja mi je bila potrebna. Neposredno pred moju radioterapiju rekla sam mu da ću ga ostaviti, pošto sam razmišljala šta mi je moje telo govorilo i zaključila sam da je moj nesrećni brak bio loš po moje zdravlje."
Bilo joj je jako teško da ostavi muža i odseli se iz sela u Francuskoj gde je živela kaže, " I pored mog tretmana koji me je ostavljao fizički slabom, bila sam jaka emotivno i odlučna da prođem kroz sve to. Kada sam se odselila osetila sam da mogu da usresredim svu svoju energiju da budem zdrava opet."
Dve godine nakon ove velike životne promene, Anne-Mary srela je divnog čoveka koji joj je postao potpora i uskoro njen drugi muž. Trebala joj je sva pomoć koju on može da pruži, pošto se suočavala sa daljom dijagnozom 2011. god. "On je bio kula snage, i stajao je uz mene svakim delom moga puta." Ona kaže, "Čak i kada sam odbila hemoterapiju posle operacije - on je bio uz mene"
Drugi ključni detalj u Anne-Mary novo nastalom ekvilibriumu bio je otkaz koji je dala na svom zahtevnom i stresnom poslu - i žali što to nije uradila ranije.
Primetila je usput da druge žene ne dele njenu determinaciju, i savetuje dobru promišljenost pre odluke na put koji izgleda ispravno. Ona i dalje veruje da je njena nemilosrdnost radila u njenu korist: "Preživeti kancer je o pronalaženju šta je zaista bitno i fokusirati se samo na to"

Svetla, kamera, akcija!

Udar tretmana raka dojke na ženino samopuzdanje je često potcenjen. Nije reč o sujeti, već o celom konceptu "sebe" i ne pomaže  činjenica da rak dojke često napada u srednjem dobu - vreme kada žena inače zapaža svoj izgled i kako sebe vidi na ovom svetu. Ovo samo po sebi može pokrenuti neke nesigurnosti, daleko od dodatne traume gubitka dojke i kose koja sama opada. Teturajući se od tretmana i pokušavajući da osveži svoj život tokom dugih, hladnih Norveških zima, Teresa Bancher dobila je poziv od TV programa koji se zove "Obnova sa Jan Thomas". Jan je jedan od Norveških vodećih stilista. "Pomislila sam, žašto da ne odem? Pa sam poslala rezime. Možda će mi Jan pomoći na putu sopstvene obnove." Par dana kasnije pozvana je da učestvuje u TV programu.
Teresa je uživala pred kamerama, imala je pred sobom nedelju transformacije orkestriranu od Jan-a - kosa, odeća i šminka. Nije bila oduševljena sa praktičnom stranom događaja kao što se tome nadala: " Da budem iskrena, nije mi se sviđala boja moje kose, pantalonice koje su mi izabrali su bile baš vrećaste a cipele prevelike!" Ali je uskoro shvatila da joj je mnoštvo komentara od žena koje su prošle karcinom dojke i gledale program, i poznatih koje je upoznala snimajući uzdigli raspoloženje."Osećala sam se kao kraljica! Svi su rekli kako je veoma važno drugim ženama što sam ja spremna da podelim svoju priču i pokažem kako sam prošla i okrenula svoj život. I rezultat je da sam stvarno počela da vodim svoj život onako kako sam mislila da treba, samo ka boljem. Naučila sam da život može i dalje biti pozitivan. Postalo je sve više važno voditi brigu o Teresi, nastaviti borbu, i nikada ne odustajati i tako sam živela."
Teresino putovanje nije se tu završilo. Nije shvatala u to vreme ali bila je na putu ka svom ličnom raju. "Maj 2012 otišla sam kod svoje prijateljice Benite iz Amoena Norveška u njenu vikendicu u Španiji. Osetila sam se toliko bolje posle par dana na suncu, bilo je lakse misliti o nečemu drugom osim kancera dojke, počela sam da sanjam o kupovini malog apartmana tamo za sebe," Do Septembra  Teresa je pretvorila san u stvarnost, kupila je apartman na Costa Blanci.
Teresa oseća da su je iskustva učinila jačom. "I dalje imam jako teške momente u svom životu, ali oporavljam se brže nego ranije", kaže "Španija me čini sretnom. I sada živim dan po dan. "Shvatila sam, nije važno šta se dogodi, važno je kako se ja nosim sa tim".

Samo napred

Kao kozmetičar, frizer i šminkerka, Laura Mayot,  je sa rakom dojke u 43 godini svog života. Zna koliko je bitan ženin izgled za njeno samopouzdanje: Ponosila se sa svojim zdravim izborom života, bila je šokirana kad je čula dijagnozu."Moj ceo život se promenio u sekundi." "Kako ovo može meni da se desi? Tri dana pre mog 44. rodjendana, počela sam sa osam rundi hemoterapije, ne baš rođendanski poklon kom sam se nadala"
Laurina lična strategija nije baš bila orijentisana oko velikih promena htela je da shvati da može da povrati svoj život, kontroliše svoje misli i reakcije, i bude sve što je nekada bila - i više - posle karcinoma dojke. "Htela sam da budem u kontroli nad ovim čudovištem unutar mojih grudi. To će biti bitka moga života" Komplikacije od radijacije drastično su smanjile mobilnost u levoj ruci, i morala je da ide na terapije kod masera koji je to sredio. 
Zna da ju je ovo iskustvo promenilo i njen pogled na život. "Dosta pozitivnog je došlo sa preživljavanjem karcinoma dojke. Nekad sam imala napad panike, ali kada dobijete najgoru moguću dijagnozu, sve ostalo deluje nekako nebitno, ne paničim više - Imam život koji hoću da živim neću da ga traćim na stvari koje ne mogu da kontrolišem."
Kako bi povratila fit svoga tela, Laura se učlanila  u "Dragon Boat" tim u blizini svoje kuće u Ontariju. U zadnjoj trci sezone njen tim je osvojio prvo mesto u disciplini 200m mixed trka, a ona je dobila svoju prvu zlatnu medalju." Karcinom dojke nas je možda skupio ali svaka žena u timu je sportista  - jaka i odlučna da pobedi. Imamo izreku na bordu: Samo uradi-ne priznajem pokušaj." Laura sada jedva čeka da bude deo tima dok se budu borile da održe titulu kao Internacionalni dragon boat šampioni, žena preživelih od karcinoma dojke. Njena borba da održi svoje samopuzdanje je dalje opravdana kada su je pitali da se pojavi u TV reklami za Amoenu u Kanadi. Laura je model Amoeninog donjeg veša - grudnjaka, gaćica i kupaćih kostima da pokaže drugim ženama da je moguće izgledati sjajno posle operacije i uradi sve stvari koje je nekada radila pa i više.
Ona hoće da podeli svoj apetit za život sa drugima: " Moj savet je da živite sa strašću svaki dan. Dešavanja u našem životu nas ne obeleže, ono kako ustanemo nakon što padnemo je sve što se računa. Ne mislim da bi promenila ništa gledajući unazad, iako nisam mogla da kontrolišem svoje tretmane mogla sam da kontrolišem moj stav, kako ću da se nosim sa njima. Ja živim za momenat, za sada - ko zna šta sutra može da donese!?"

Do sigurnog vrha

Nekim ženama odgovor na patnju koju osećaju je obećanje samoj sebi da ako prođu kroz kancer, usudiće se na izazov koji je jednak svemu kroz šta su već prošle. Ne samo zbog sebe već na pomoć svim ženama koje prolaze svoj lični izazov. Kada je Malgosia Kuryka-Koziol dobila priliku da se popne na Kilimandžaro planinu, nije mislila da je za nju to moguće, a onda se usudila da sanja. 
Ne samo da je prošla radikalnu operaciju dojke nakon pronađenog čvora morala je ukloniti i drugu dojku i jajnike, otkriveno je da ima BRCA1 gen. Nakon prvog naleta besa i straha Malgosia kaže "Počela sam da razumem da moram da živim za sebe - a ne život moje dece i muža. Pa malo po malo, počela sam da se menjam. Moj život postao je ne samo radeći sve za svakoga već i da uradim nešto za sebe."
Nekada sam trčala okolo u trenerkama i šorcevima - nisam imala ni vremena ni potrebe da nosim štikle, haljine ili da se šminkam. Ali bolest me je podsetila da sam ja žena i počela sam da se oblačim pažljivije i vodim bolju brigu o svojoj koži. Počela sam da dobijam komplimente. I susrela sam se sa velikom količinom dobrote."
Kada je čula o Kilimandžaro ekspediciji, organizovanoj od Pokonaj Raka kancer fondaciji u Poljskoj, Malgosina prva reakcija je bila da to nije za nju. Potajno je maštala da učestvuje ali i odlučila da izvrši test potreban za ekspediciju. U iznenađenju da joj je dozvoljeno da bude deo tima, počela je pripreme koje su činile 11-dana  "probe", medicinske testove, vakcinacije i prikupljane potrebne opreme za dosta više penjanje.
Iskustvo je bilo, ona kaže, "uzbudljivo, haotično, fantastično" i neverovatno fizički zahtevno. "Ipak sam prošla i išla celim putem do vrha Kilimandžara i sada znam da ću moći da osvojim druge vrhove, uključujući one životne." Za nju put do vrha bio je kao borba protiv raka dojke. "130 metara do vrha imala sam krizu pouzdanja. Bila sam slaba i umorna. Osećala sam kao da ne mogu dalje. Onda sam se setila trenutka tokom moje hemoterapije kada sam se osećala isto. Bilo mi je dosta, htela sam da odustanem, ali sama misao da treba da kažem mužu i deci bila je dovoljna da skupim snage i nastavim. Na isti način našla sam snagu na vrhu planine"
Malgosino lično putovanje je o vladanju sopstvenim životom. "Znam da žena može da uradi sve. Ne morate da čekate dok dobijete zeleno svetlo, nešto što nemožete da promenite, pomirite se. Ja sam otišla i uzela za sebe novi život  i ne želim da ga upropastim a šta bih rekla drugima je Ne čekajte - slušajte svoj unutrašnji glas, pustite svoju intuiciju da priča i bez straha."

Vreme je za uspeh

Šta to inspiriše žene na velike izazove kao što su ovi? Pitamo eksperta za re-inovaciju Ann Fry šta misli. "Mnogi ljudi , kada prođu kroz kancer, slegnu utiske. Iskoristila sam svoje iskustvo kao pokretač za novo poslovno iskustvo, novu karijernu odluku i delim svoju priču da dokažem da je moguće nositi se sa dijagnozom u 63. godini života. Kada živiš u novom gradu bez porodice oko sebe i nikoga da vam pomogne. Ja sam živi dokaz da može i nadam se da sam inspiracija drugima."
Ann zove sebe jezgrom za promene i ponovni početak. Profesionalni govornik i trener, sa pozadinom psihoterapeuta, profesora na fakultetu i radnika u medicini rak dojke nije bio deo njenog plana novog početka. Kada se preselila iz Teksasa u New York da počne novu avanturu. Kaze Ann: "suočila sam se sa stvarnošću, iskoristila sam svoju upornost i sada sam u prosperitetu" (posetite njen websajt www.iamathriver.com.)
Za Ann jedna od najvažnijih lekcija dok je išla na tretman je dozvoliti drugima da pomognu. Priča priču o borbi o odlasku po svoj veš u perionicu: "Bila sam u sred hemoterapije, umorna i jako slaba. Kada sam se vratila u svoj stan komšija mi je rekao ne moraš to da radiš uradiću to za tebe! Počela sam da plačem. Znači moj savet ženama koje hoće da učine promenu je da uspeju, ne samo prežive-Znači povezati se sa svojom unutrašnjom snagom, verujte da šta god se dogodi, proćićete kroz to, ali tražite pomoć kada vam je potrebna.

Barijere? Koje barijere?

Nismo svi sposobni da postanemo životni treneri. TV ličnosti ili planinari. Ali većina nas ima ideju gde bi smo želeli da budemo da nema nekih barijera koje nas koče. I ovo je gde rak dojke stoji kao velika inspiracija, zato što izgleda da je to najveća barijera koju je moguće iskusiti ali onda kada je žena prođe, nekada se osećaju sposobnom da osvoje svet.
Za sve naše žene tamo koje se sada bore sa svojim demonima, poslušajte ova iskustva i uzmite stvari u svoje ruke, živite za sebe i za momenat ne dozvolite da vam išta stane na put u ispunjenu vaših želja i vašoj ultimativnoj sreći!

Tekst uzet od naših ino partnera Amoena.com vaš Imaco d.o.o. Generalni zastupnik Amoeninih proizvoda grudnih proteza, grudnjaka i kupaćih kostima za Srbiju.